Francuskie piekarnictwo w praktyce – pokaz z firmą Carif
29 lipca 2025 roku w Gliwicach odbyło się wyjątkowe spotkanie z francuskim piekarnictwem, zorganizowane we współpracy z firmą Carif – renomowanym producentem rozwiązań dla branży piekarniczo-cukierniczej, działającym nieprzerwanie od 1987 roku.
Uczestnicy wydarzenia mieli okazję zobaczyć, jak tradycyjne francuskie receptury można z powodzeniem wdrażać w nowoczesnej produkcji. Pokaz poprowadzili: Julien Percheron, technolog piekarski z Francji oraz Łukasz Podrazka, menadżer sprzedaży Carif w Polsce.
Na stołach degustacyjnych nie zabrakło klasyki francuskiego wypieku:
-
chrupiących bagietek, również w wersji BIO
-
kolorowych i eleganckich macarons
-
delikatnych magdalenek
-
maślanych brioche
-
puszystego biszkoptu francuskiego
To właśnie receptury Carif odpowiadają za aż 80% bagietek BIO produkowanych we Francji – podczas pokazu można było przekonać się, dlaczego cieszą się tak dużym uznaniem.
Spotkanie było nie tylko inspiracją dla piekarzy i cukierników, ale także okazją do rozmów o nowoczesnych technologiach i innowacyjnych rozwiązaniach dla rzemiosła piekarskiego.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność i aktywny udział!