29 lipca 2025 roku w Gliwicach odbyło się wyjątkowe spotkanie z francuskim piekarnictwem, zorganizowane we współpracy z firmą Carif – renomowanym producentem rozwiązań dla branży piekarniczo-cukierniczej, działającym nieprzerwanie od 1987 roku.

Uczestnicy wydarzenia mieli okazję zobaczyć, jak tradycyjne francuskie receptury można z powodzeniem wdrażać w nowoczesnej produkcji. Pokaz poprowadzili: Julien Percheron, technolog piekarski z Francji oraz Łukasz Podrazka, menadżer sprzedaży Carif w Polsce.

Na stołach degustacyjnych nie zabrakło klasyki francuskiego wypieku:

  • chrupiących bagietek, również w wersji BIO

  • kolorowych i eleganckich macarons

  • delikatnych magdalenek

  • maślanych brioche

  • puszystego biszkoptu francuskiego

To właśnie receptury Carif odpowiadają za aż 80% bagietek BIO produkowanych we Francji – podczas pokazu można było przekonać się, dlaczego cieszą się tak dużym uznaniem.

Spotkanie było nie tylko inspiracją dla piekarzy i cukierników, ale także okazją do rozmów o nowoczesnych technologiach i innowacyjnych rozwiązaniach dla rzemiosła piekarskiego.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność i aktywny udział!