Relacja - Szkolenie: trendy na Walentynki i Wielkanoc

W dniach 5-6 lutego w Centrum Szkoleniowym Savpol w Gliwicach odbyło się cukiernicze szkolenie, które zorganizowaliśmy wspólnie z firmą Barbara Luijckx. Warsztaty dla cukierników i restauratorów poprowadził Pastry Chef - Michał Świerad. Uczestnicy mieli okazję poznać nowe cukiernicze trendy na Walentynki oraz Święta Wielkanocne. 

Ostatnio bardzo modne w gastronomii są inspiracje z wykorzystaniem czarnego bzu. Nie mogliśmy przejść obok tego obojętnie, więc jako walentynkową propozycję przedstawiliśmy ciastko cytrynowe z kwiatem Czarnego bzu. Druga część szkolenia poświęcona był tematyce niebanalnych wypieków wielkanocnych. W czasie warsztatów Michał zaprezentował  ciekawe metody na efektowne zdobienie świątecznych tortów. Uczestnicy mieli także okazję poznać nowe receptury, między innymi: na wielkanocną paschę z nadzieniem z figi, tort chałwowy, tartę czekoladową z musem waniliowo-rumowym, wielkanocny mazurek. Szkolenie miało charakter warsztatowy, dzięki czemu wszyscy mogli przećwiczyć nowe techniki i receptury w praktyce. 
Następny artykuł
Relacja - Seminaria Lodziarskie 2019
Poprzedni artykuł
Expo Sweet 2019