Wydarzenie zorganizowane przez firmy Savpol, Fabbri, Valmar Global, Miran Ice Cones, Coldelite, ICB Tecnologie, Werner&Mertz oraz Callebaut było okazją do zaprezentowania najnowszych produktów z branży piekarniczej, cukierniczej i lodziarskiej, a także nowinek technologicznych. Tradycyjnie już, nie mogło zabraknąć pokazów wywarzania lodów z wykorzystaniem urządzeń firmy Valmar Global oraz degustacji tegorocznych propozycji smakowych firmy Fabbri.
Linię produktów przeznaczonych dla osób będących na diecie bezglutenowej zaprezentowała natomiast firma Miran Wafel. Było to doskonałe uzupełnienie oferty lodziarskiej, bogatej w produkty naturalne i pozbawione składników pochodzenia zwierzęcego. O tym, że lody mogą być smaczne, a przy tym zdrowe, przekonywał doświadczony duet technologów – Szymon Wolański z Firmy Savpol oraz Raffaele Derosa z Firmy Fabbri.
Prawdziwą furorę robiły lody o smaku pieczonego banana z polewą karmelową lub posypane świeżo upieczonym i pokruszonym ciastem francuskim. Nie obyło się bez prezentacji wytworzonych na miejscu lodów pistacjowych, śmietankowych i waniliowych, które od wielu lat najbardziej trafiają w gusta uczestników Seminariów.
Technolodzy firmy Callebaut, którzy uczestniczyli w Seminariach Lodziarskich po raz pierwszy, przedstawili rozmaite sposoby wykorzystania swoich wyrobów w produkcji pralin, będących doskonałym dodatkiem do poszerzenia asortymentu każdej lodziarni. Pracę nad przysmakami ułatwiała sprzęt firmy ICB Tecnologie, umożliwiająca stały dostęp do pysznej czekolady o idealnej konsystencji.
Pragniemy serdecznie podziękować wszystkim przybyłym gościom, z radością przyjmując zainteresowanie tegorocznymi nowościami oraz dobrze znanymi produktami. Mamy również nadzieję, że wiedza wyniesiona z tegorocznych Seminariów, przełoży się na wzrost jakości produktów i zwiększy atrakcyjność usług świadczonych przez Państwa firmy i zakłady.

08.03.2016