17 marca - Dzień Świętego Patryka - inspiracje

Dzień Świętego Patryka to irlandzkie święto narodowe, obchodzone na całym świecie. Przedstawiamy wam receptury inspirowane bujną, zieloną trawą!

Święto Św. Patryka to wydarzenie poświęcone irlandzkiej kulturze, pełne parad, pysznego jedzenia, muzykli, tańca, picia i wszechobecnej zieleni. Poznajcie kilka przepisów na przepyszne zielone potrawy, które z pewnością zaskoczą waszych gości.

Zupa Moc Brokułów

Ilość porcji: 12
Składniki: 
860g brokułu (podzielonego na różyczki)
4l przegotowanej wody
200g Millac Gold Cooking
60g masła
sól i pieprz do smaku
 

Na początku należy opłukać podzielony na różyczki brokuł, a następnie gotować go w osolonej wodzie przez 4 minuty pod przykryciem, aby nie utracił swojego koloru. Po upływie tego czasu odcedzić brokuł, zachowujc wywar z gotowania. Następnie warzywa razem z 400g wywaru należy umieścić w misce miksera i utrzeć na wysokich obrotach do uzyskania gładkiego puree. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Na koniec należy dodać Millac Gold Cooking oraz masło i kontynuować miksowanie do uzyskania gładkiej zupy.

Propozycja podania: Zupę można podać w miseczce, udekorowaną blanszowanym, pieczonym brokułem oraz kilkoma kropelkami oliwy z oliwek i "łezką" Millac Gold Cooking, aby nadać daniu wykwintny wygląd.

Makaron Pesto
Ilość porcji: 12

Składniki na Pesto: 
150g orzeszków piniowych
120g młodego szpinaku
240g świeżej bazylii
20g czosnku
450g oliwy z oliwek

Należy uprażyć orzeszki na suchej patelni tak długo, aż się zarumienią. Następnie wszystkie składniki należy ze sobą zbendować, do uzyskania gładkiej masy.
 

Składniki na sos pesto:
30g oliwy z oliwek
1 kostka rosołowa
1000g Millac Gold Cooking
980g przygotowanego z przepisu powyżej pesto
sól i pieprz do smaku.


Na początek należy rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, a następnie dodać do niej odrobiną zmielonego czarnego pieprzu. Dodać przygotowane pesto, kostkę rosołową oraz Millac Gold Cooking i doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby można dodać szczyptę soli. Następnie dodać do ulubionego makaronu, na przykład spaghetti. 
Propozycja podania: Danie można podać udekorowane świeżą bazylią i prażonymi orzeszkami piniowymi.

Czekoladowo-miętowy krem do makaroników
Ilość porcji: 12

Składniki: 
83g Millac Gold
13g glukozy
70g czekolady o zawartości kakao 64%
30g masła niesolonego
5 kropli olejku miętowego

Pierwszym krokiem jest zagotowanie Millac Gold z glukozą, a następnie dodać do roztopionej wcześnej czekolady. Całość wymieszać przy użyciu blendera, do czasu uzyskania gładkiej masy. Następnie ugotować w temperaturze 40 stopni, po czym dodać niesolone masło i olejek miętowy. Ponownie wymieszać wszystko blenderem. Gotową masę po przestygnięciu można przełożyć do rękawa cukierniczego. Masę nałożyć na jedną część przygotowanego wcześniej makaronika i przykryć drugą, delikatnie dociskając.

Smoothie ananas z jarmużem
Ilość porcji: 12

Składniki na smoothie: 
600g jarmużu
200g liści mięty
600g wody
800g mrożonego ananasa
400g banana
50g soku z limonki

Jarmuż z miętą należy zblendować, dodać wodę i kontynuować miksowanie do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać resztę potrzebnych składnik i zblendować.

Składniki na kremowy topping: 
500g Millac Gold
5g aromatu waniliowego
10g cukru kokosowego

Wszystkie powyższe składniki należy razem ubić, do uzyskania miękkiej konsystencji.

Sposób podania: Gotowe smoothie przelać do wysokich szklanek, zostawiając miejsce na kremowy topping. Przyozdobić można liśmi mięty oraz zkarmelizowanymi bananami.

Powyższe przepisy przygotowali:
Szef Freddy (Lakeland Dairies Europa), Szef Anubhav (Lakeland Dairies ZEA), Szef Otto (Lakeland Dairies Azja południowo-wschodnia).

Następny artykuł
Ważna informacja dotycząca Seminariów Lodziarskich
Poprzedni artykuł
Savpol na ExpoSweet 2020 - relacja